×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Svoid interjú (2011) 

Megjelent: 2011. április 06. szerda 18:00
Szerző: zuzup
    Interjúk 

Mikor jött létre a Svoid, és milyen megfontolásból?

A Svoid-ot 2009. decemberében hoztam létre, egyszemélyes formációnak indult, és meg is maradt annak bizonyos értelemben. Az alapítás ahhoz köthető, hogy egy hosszabb együttműködés zárult le köztem és a korábbi zenésztársaim között, én pedig semmiképpen nem akartam abbahagyni a zenélést. Megalapítottam a Svoid-ot, ami az egyértelmű kötődések ellenére abszolút elválasztható zeneileg illetve ideológiailag attól, amit a zenekart megelőző időszakban csináltam, és tagokat kezdtem keresni az élő felálláshoz. Az inspiráció az alapítás mögött pedig a személyes meggyőződésemből fakadt, gyakorlatilag ez tartja életben azt, amit Svoid-nak lehet nevezni.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Elsősorban szeretném, ha bemutatnád a Svoid-ot: Ki, milyen művésznévvel szerepel? Felvállaljátok a saját nevetek is?

Ahogy említettem, egyszemélyes projectként alakult meg, azonban az idők során - ha nem is közvetlenül zeneileg - sokan hatottak a Svoid zenéjére, hangzására, szövegeire. Mivel az élő fellépéseket, rituálékat sem szerettem volna hanyagolni, mindenképpen koncertképes tagság kialakítására törekedtem. Mivel ahogy a zene is, a szövegek is nagyon személyesek, nem célszerű ezt szétforgácsolni, így a hivatalos felállás nem változott az eredetihez képest. A Svoid-ot kiegészítő zenészek pedig fontos részei a zenekarnak, azonban jelenleg ez az együttműködés nem mutat túl a koncerteken, minden jó most úgy, ahogy van.

A Svoid-ot alkotó személyek kiléte pedig semmilyen szempontból nem releváns. Amit ebben a zenében meg szeretnék valósítani, az magasabb rendű ezektől a megfogható dolgoktól. Nyilván elkerülhetetlen, hogy idővel ezek az arányok ne változzanak a legkisebb mértékben sem, de pillanatnyilag úgy vélem, felesleges volna a formációt alkotó embereket kihangsúlyozni. Szeretném ezt a dolgot megfordítani abban az értelemben, hogy a zene, és a vállalt ideológia határozza meg majd a Svoid-ot, és szeretném azt is, hogy inkább a közvetített nagy egész legyen a fontos ahelyett, hogy kik alkotják a zenekart. Egyszóval, minden kiderül időben...

Más zenekarokban, projektekben is zenéltek? Esetleg zenéltetek már máshol is ezt megelőzően?

A többiek is és jómagam is több zenekarban, projektben érintettek vagyunk, a Svoid azonban ezektől szerencsére teljesen független, nincs semmiféle átfedés. Ami az én részemet illeti - erről tudok nyilatkozni a magam nevében - több éve zenélek már, öt évet töltöttem el a Bornholmban, mint basszusgitáros, ezen kívül a saját projektjeim (pl.: Formorket) is említésre méltóak, amelyeket ezen felül még csináltam.

Kiadtad a két számos demot, amely megtalálható a myspaces oldalon is, mi volt ennek az anyagnak a koncepciója?

A debütáló anyag igazából öt dalt tartalmaz, csak két szerzeményt tettünk elérhetővé. Ha az anyag kézzelfogható formában is elkészül, a teljes kiadvány elérhető lesz, addig azonban ez a két dal áll majd rendelkezésre ízelítő gyanánt. Mivel kizárólag promóciós célokat szolgál az EP, nem is nagyon reklámozzuk, limitált példányszámban jelenik meg, és legfőképp kiadókhoz juttatjuk el majd. Ezen kívül rajtunk keresztül rendelhető az anyag, eco-wallet tokos CD formátumban kerül legyártásra.

Az EP koncepciója teljesen ösztönösen alakult ki, összeállt pár téma a fejemben, amelyekből dalok születtek, ezzel párhuzamosan pedig elkészültek a szövegek, amelyek eléggé mélyek, spirituálisak a maguk módján. Túlmagyarázni azokat pedig egyáltalán nem szeretném - lévén, hogy nagyon személyesek, és a meggyőződésemet vetítem ki általuk a megfogható és kevésbé megfogható aspektusokon keresztül, amelyek hozzám kötődnek. Az okkult megközelítés is elvitathatatlan természetesen. (Elnézést, nem tudtam, hogy nem demó, hanem EP, ahogy azt sem, hogy hány szerzeményt terveztek rá. Köszönöm a tájékoztatást! - A szerk.)

Hol készült, milyen körülmények között, és segített-e benne valaki?

A felvételeket 2011. február közepén készítettük, maga a feljátszás mindössze két napot vett igénybe, de az is csak a szervezési nehézségek miatt alakult így, szóval azt mondhatom, hogy nagyon gördülékenyen és rövid idő alatt rögzítettük az öt dalt. Az elkészítésben hangmérnökként az Overload-ból ismert Fülöp Gábor volt a segítségemre, az ő saját stúdiójában zajlottak a felvételek.

Az én véleményem szerint black metal, szerintetek pedig anti-cosmic metal. Ti miért ide soroljátok?

A stílus meghatározása érdekes dolog. Nem tartom a Svoid zenéjét black metal-nak, mert több elemében eltér attól, és szeretném azt a szabadságot megtartani a zenében, ami az eddig elkészült dalokat jellemzi. Nem akarom többnek mutatni a Svoid-ot, mint ami valójában. Ez extrém, szélsőséges metal zene, anti-kozmikus gondolatrendszerrel, semmiképpen sem black metal. Ideológiailag persze sok az átfedés azzal, viszont zeneileg szélesebb spektruma van, és kevésbé kötött, vagy formalizált.

Még a portáljaitokon sem található semmi a zenén kívül. Miért ez a nagy titkolózás, titokzatosság?

Ahogy említettem, a zene, és a közvetített gondolatok sokkal magasabb rendűek, mint bármi más ezzel kapcsolatban. A titkolózás - ahogy te nevezted -, abszolút nem "stíluselem" részünkről, egyszerűen csak így látjuk jónak. Ami meg ismeretlen, az önmagáért lesz értékes idővel. Úgy gondolom, minden értékesebb, ha tartalommal megtöltve kerül napvilágra, és ez számomra akkor teljesedik be, amikor végre megjelenik az első EP.

Mire számítasz a lemezzel kapcsolatban?

Mindenképpen az a cél, hogy egy kiadó képbe kerüljön a készülő nagylemezhez, amelynek munkálatai még idén elkezdődnek. Több új dal vázlata és szövege elkészült már, szerencsére van inspiráció bőven, úgyhogy viszonylag hamar összeállhat a teljes lemez anyaga. Mivel abban a tempóban haladnak az előkészületek, amelyek a legkényelmesebbek a Svoid számára, semmilyen kényszer nincs abban, hogy mikorra készül el a nagylemez. Hogy mire számítok? Elsősorban arra, hogy meg fogja osztani a hallgatóságot. Ez a része viszont teljesen kívül esik az érdeklődésemen, nem érzem fontosnak annyira, hogy ezekkel foglalkozzak. Akihez szükséges, ahhoz el fog jutni a Svoid, és ez nekem elég.

Milyen terveitek vannak a jövőben?

Mivel a zenekar élőben 2011. április 30-án a Kék Yukban debütál a nagyközönség előtt, körülbelül azzal egy időben elérhetővé tesszük a promóanyagot, és kiadókeresés lesz napirenden. További koncertek egyelőre nincsenek kilátásban, és nem is gondolom, hogy szükséges volna minden alkalmat megragadni arra, hogy mindenáron koncertezzünk - ha a megfelelő feltételek adottak, nyilván nem lesz akadálya. Ezen felül persze minden időt elvesznek majd az első lemez munkálatai, úgyhogy teendő lesz bőven. A nagylemezt viszont mindenképpen kiadói támogatással szeretnénk megjelentetni, az pedig, hogy milyen feltételek lesznek adottak erre, majd kiderül a következő hetekben/hónapokban. Pillanatnyilag a legfontosabb az, hogy eljusson a célközönségéhez a zene, a többi pedig kialakul majd idővel.

Nagyon szépen köszönöm a korrekt válaszaid!

myspace.com/svoid218


ZuzuP.
rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Svoid - To Never Return (2013)

2013-04-09 12:05:00zuzup írta: 

Ajánló

Ez is érdekelhet

VálaszÚt - Istenre szomjúzó világ - klip és interjú (2017)
Novemberben jelent meg a Szent László: Lándzsa és Bárd - Szent László öröksége című kiadvány, amely verseskötetet, valamint a VálaszÚt

Tovább...
Csörsz Zoltán - Se többet, se kevesebbet - interjú (2018)
Négy évesen már püfölte a bőröket, kilenc évesen egy ország megismerte, világszerte (el)ismert zenész lett a Flower Kings-ben, most pedig

Tovább...
Per Schelander - az Astrakhan bőgőse - interjú (2018, Dionysosrising)
Aki régóta követi oldalunkat tudja, hogy előszeretettel foglalkozunk skandináv progresszív rock bandákkal, muzsikusokkal. Annak

Tovább...
Tóth Bagi Csaba - Sok munkával előre - interjú (2018)
A honi zenei élet egyik legszimpatikusabb tagja, aki büszke vajdasági magyarságára, szinte mindig járja a világot, egy valódi világsztár

Tovább...
Alapi István - az új albumon Borlai Gergő dobol (2018)
Előkerült a fiók mélyéről a két éves anyag: Alapi István új gitárlemezét Borlai Gergő dobolja fel! - Szilágyi Norbert írása –

Tovább...
Koncertek 2018. március 23. és 2018. április 08. között:

Klipmánia