rockmuzeum.ini.hu

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Essence of Datum - Nevermore (2017)

 Látogatottság
Összesen
88339640
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Svoid interjú (2011)

Interjúk

Mikor jött létre a Svoid, és milyen megfontolásból?

A Svoid-ot 2009. decemberében hoztam létre, egyszemélyes formációnak indult, és meg is maradt annak bizonyos értelemben. Az alapítás ahhoz köthető, hogy egy hosszabb együttműködés zárult le köztem és a korábbi zenésztársaim között, én pedig semmiképpen nem akartam abbahagyni a zenélést. Megalapítottam a Svoid-ot, ami az egyértelmű kötődések ellenére abszolút elválasztható zeneileg illetve ideológiailag attól, amit a zenekart megelőző időszakban csináltam, és tagokat kezdtem keresni az élő felálláshoz. Az inspiráció az alapítás mögött pedig a személyes meggyőződésemből fakadt, gyakorlatilag ez tartja életben azt, amit Svoid-nak lehet nevezni.Elsősorban szeretném, ha bemutatnád a Svoid-ot: Ki, milyen művésznévvel szerepel? Felvállaljátok a saját nevetek is?

Ahogy említettem, egyszemélyes projectként alakult meg, azonban az idők során - ha nem is közvetlenül zeneileg - sokan hatottak a Svoid zenéjére, hangzására, szövegeire. Mivel az élő fellépéseket, rituálékat sem szerettem volna hanyagolni, mindenképpen koncertképes tagság kialakítására törekedtem. Mivel ahogy a zene is, a szövegek is nagyon személyesek, nem célszerű ezt szétforgácsolni, így a hivatalos felállás nem változott az eredetihez képest. A Svoid-ot kiegészítő zenészek pedig fontos részei a zenekarnak, azonban jelenleg ez az együttműködés nem mutat túl a koncerteken, minden jó most úgy, ahogy van.

A Svoid-ot alkotó személyek kiléte pedig semmilyen szempontból nem releváns. Amit ebben a zenében meg szeretnék valósítani, az magasabb rendű ezektől a megfogható dolgoktól. Nyilván elkerülhetetlen, hogy idővel ezek az arányok ne változzanak a legkisebb mértékben sem, de pillanatnyilag úgy vélem, felesleges volna a formációt alkotó embereket kihangsúlyozni. Szeretném ezt a dolgot megfordítani abban az értelemben, hogy a zene, és a vállalt ideológia határozza meg majd a Svoid-ot, és szeretném azt is, hogy inkább a közvetített nagy egész legyen a fontos ahelyett, hogy kik alkotják a zenekart. Egyszóval, minden kiderül időben...

Más zenekarokban, projektekben is zenéltek? Esetleg zenéltetek már máshol is ezt megelőzően?

A többiek is és jómagam is több zenekarban, projektben érintettek vagyunk, a Svoid azonban ezektől szerencsére teljesen független, nincs semmiféle átfedés. Ami az én részemet illeti - erről tudok nyilatkozni a magam nevében - több éve zenélek már, öt évet töltöttem el a Bornholmban, mint basszusgitáros, ezen kívül a saját projektjeim (pl.: Formorket) is említésre méltóak, amelyeket ezen felül még csináltam.

Kiadtad a két számos demot, amely megtalálható a myspaces oldalon is, mi volt ennek az anyagnak a koncepciója?

A debütáló anyag igazából öt dalt tartalmaz, csak két szerzeményt tettünk elérhetővé. Ha az anyag kézzelfogható formában is elkészül, a teljes kiadvány elérhető lesz, addig azonban ez a két dal áll majd rendelkezésre ízelítő gyanánt. Mivel kizárólag promóciós célokat szolgál az EP, nem is nagyon reklámozzuk, limitált példányszámban jelenik meg, és legfőképp kiadókhoz juttatjuk el majd. Ezen kívül rajtunk keresztül rendelhető az anyag, eco-wallet tokos CD formátumban kerül legyártásra.

Az EP koncepciója teljesen ösztönösen alakult ki, összeállt pár téma a fejemben, amelyekből dalok születtek, ezzel párhuzamosan pedig elkészültek a szövegek, amelyek eléggé mélyek, spirituálisak a maguk módján. Túlmagyarázni azokat pedig egyáltalán nem szeretném - lévén, hogy nagyon személyesek, és a meggyőződésemet vetítem ki általuk a megfogható és kevésbé megfogható aspektusokon keresztül, amelyek hozzám kötődnek. Az okkult megközelítés is elvitathatatlan természetesen. (Elnézést, nem tudtam, hogy nem demó, hanem EP, ahogy azt sem, hogy hány szerzeményt terveztek rá. Köszönöm a tájékoztatást! - A szerk.)

Hol készült, milyen körülmények között, és segített-e benne valaki?

A felvételeket 2011. február közepén készítettük, maga a feljátszás mindössze két napot vett igénybe, de az is csak a szervezési nehézségek miatt alakult így, szóval azt mondhatom, hogy nagyon gördülékenyen és rövid idő alatt rögzítettük az öt dalt. Az elkészítésben hangmérnökként az Overload-ból ismert Fülöp Gábor volt a segítségemre, az ő saját stúdiójában zajlottak a felvételek.

Az én véleményem szerint black metal, szerintetek pedig anti-cosmic metal. Ti miért ide soroljátok?

A stílus meghatározása érdekes dolog. Nem tartom a Svoid zenéjét black metal-nak, mert több elemében eltér attól, és szeretném azt a szabadságot megtartani a zenében, ami az eddig elkészült dalokat jellemzi. Nem akarom többnek mutatni a Svoid-ot, mint ami valójában. Ez extrém, szélsőséges metal zene, anti-kozmikus gondolatrendszerrel, semmiképpen sem black metal. Ideológiailag persze sok az átfedés azzal, viszont zeneileg szélesebb spektruma van, és kevésbé kötött, vagy formalizált.

Még a portáljaitokon sem található semmi a zenén kívül. Miért ez a nagy titkolózás, titokzatosság?

Ahogy említettem, a zene, és a közvetített gondolatok sokkal magasabb rendűek, mint bármi más ezzel kapcsolatban. A titkolózás - ahogy te nevezted -, abszolút nem "stíluselem" részünkről, egyszerűen csak így látjuk jónak. Ami meg ismeretlen, az önmagáért lesz értékes idővel. Úgy gondolom, minden értékesebb, ha tartalommal megtöltve kerül napvilágra, és ez számomra akkor teljesedik be, amikor végre megjelenik az első EP.

Mire számítasz a lemezzel kapcsolatban?

Mindenképpen az a cél, hogy egy kiadó képbe kerüljön a készülő nagylemezhez, amelynek munkálatai még idén elkezdődnek. Több új dal vázlata és szövege elkészült már, szerencsére van inspiráció bőven, úgyhogy viszonylag hamar összeállhat a teljes lemez anyaga. Mivel abban a tempóban haladnak az előkészületek, amelyek a legkényelmesebbek a Svoid számára, semmilyen kényszer nincs abban, hogy mikorra készül el a nagylemez. Hogy mire számítok? Elsősorban arra, hogy meg fogja osztani a hallgatóságot. Ez a része viszont teljesen kívül esik az érdeklődésemen, nem érzem fontosnak annyira, hogy ezekkel foglalkozzak. Akihez szükséges, ahhoz el fog jutni a Svoid, és ez nekem elég.

Milyen terveitek vannak a jövőben?

Mivel a zenekar élőben 2011. április 30-án a Kék Yukban debütál a nagyközönség előtt, körülbelül azzal egy időben elérhetővé tesszük a promóanyagot, és kiadókeresés lesz napirenden. További koncertek egyelőre nincsenek kilátásban, és nem is gondolom, hogy szükséges volna minden alkalmat megragadni arra, hogy mindenáron koncertezzünk - ha a megfelelő feltételek adottak, nyilván nem lesz akadálya. Ezen felül persze minden időt elvesznek majd az első lemez munkálatai, úgyhogy teendő lesz bőven. A nagylemezt viszont mindenképpen kiadói támogatással szeretnénk megjelentetni, az pedig, hogy milyen feltételek lesznek adottak erre, majd kiderül a következő hetekben/hónapokban. Pillanatnyilag a legfontosabb az, hogy eljusson a célközönségéhez a zene, a többi pedig kialakul majd idővel.

Nagyon szépen köszönöm a korrekt válaszaid!

myspace.com/svoid218


ZuzuP. 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Interjúk
· Szerkesztette: zuzup


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Interjúk:
Interjú Szaszával és Matyival, a Sex Action tagjaival...


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.59 Seconds