×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pulzus 21 - 1982. január - A jövőbe mutató múlt 

Megjelent: 2017. május 04. csütörtök 18:05
Szerző: Fiery
    Rockmúzeum 

Létezett valaha a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt - és ezt utólag belátva nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így egy tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek! - FieryHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Az emlékek csarnoka

A legelső emlékem a Budapest Sportcsarnokkal kapcsolatban a Piramis együttes Nagy buli című lemeze. Külön érdekesség, hogy ezen alkalommal sem én, sem a zenekar nem jártunk akkor még a Sportcsarnokban, és a koncertalbum is az Ifi parkban készült. Mégis, hogyan csatlakozik mégis ide az emlék? Valakinek a "nagy" ötletére a lemezen szereplő dalokból klipeket készített a Magyar Televízió, a forgatás az éppen épülő Budapest Sportcsarnokban készült, a földtúrások tetején. Nem volt egy nagyszerű látvány, de a zene mindenért kárpótolt, és akkor annak a kevésnek is illett örülni, amit a rendszertől a rock rajongók kaptak.

Az utolsó élményem pedig egy karácsonyi kirakodóvásár. Akkoriban még úgy ment az ünnepi vásárlás, hogy az ember járta a fagyos utcákat a Nyugatitól a Keleti pályaudvarig, és minden egyes boltba benézett. Ismeretlen fogalom volt a pláza, a Skála Metró is csak 1984-ben nyitott meg. Az utca hideg volt, az üzletek kicsik és melegek, mindenhol tumultus. A Sportcsarnok pedig egy fedett hodály volt, ahol szinte mindent meg lehetett kapni. Persze, hogy a nép odament páváskodni.

És megnyílt az égbolt is

1982 minden tekintetben a változás éve a hazai rockzenében. Bár a koncerteken egyre kevesebb a néző, mégis megszületik a Budapest Sportcsarnok, Magyarország legnagyobb fedett Sportcsarnoka. Beindulnak a nagy bulik, érkezik a kanadai Color együttes - akarom mondani Saga -, fellép a P. Mobil, és közeledik az év egyik legnagyobb durranása a Popmajális. A Budapest Sportcsarnok 17 évig szolgálta a könnyűzenét, majd 1999-ben teljesen leégett, helyreállítása már nem volt lehetséges.

Ugye minden a Saga és a P. Mobil zenekarokkal indult, de az eseményre, erre a napra - 1982. február 14. - még egyszer összeállt a Ferm. Márciusban a Mini és a V'Moto-Rock muzsikált, majd érkezett a nőstényördög Amanda Lear. Emlékszem egyedi mély hangjára, hogy a hazai bulvár - hiszen nem is volt ilyen még - talányosan fejtegette, hogy ez az ember vajon egy nőnek öltözött férfi, vagy csak szimplán átoperálták. Ez a kamu információ pedig elegendő volt ahhoz, hogy ezen az estén is megteljen a csárda.

Még mindig március, de már Hungária és a Hotel Menthol. A közönség pedig nagykanállal zabálta a látványelemeket, hiszen ilyet csak nagy ritkán láthatott a Népstadionban. Váltották egymást a rock, a blues és a diszkó képviselői. Mi tagadás, volt benne támogatás bőven. A kultúra virágzott, az átlagemberek pedig kezdtek elszokni a kis kluboktól, kezdtek leszokni a Budai Ifjúsági Parkról. Kényelmesebb volt havonta egyszer elmenni egy nagy show-ra, mint hetente kétszer a megszokott klubba. Ötletnek nem volt rossz, de hogy mennyi jót tett a hazai zenével, arra hamar rájöttünk. És 1982-ben betört az új hullám; Tangerine Dream, Talking Heads, Tina Turner, de azért még az Omega jubileumi koncertek is belefértek, amit Jancsó Miklós is filmre vett.

Noha a rock koncertek néha még felüvöltenek, lerázzák a rájuk sütött halálos bélyeget - Pusztavacs százezer néző, Stadionkert fesztivál - Sziget előzménye – a klubok mégis lassan kiürülnek. Az Ifi Parkban, sok esetben már csak lézengenek az emberek, és szigorúan csak Karthago, HBB, P. Mobil, Bikini bulikon van valamennyire telt ház.

Bemutatkozik a Budapest Sportcsarnok

Módos Péter: Köszöntöm Lehel Lászlót a Pulzus műsorában. Milyen minőségben lettél a riport alanyom?

Lehel László: A Budapest Sportcsarnok Rendezvényosztály vezetője vagyok.

Módos Péter: Bennünket, miután ez egy könnyűzenei műsor elsősorban ennek a gyönyörű új létesítménynek a kulturális része, precízebben mondva a pop, rock és egyéb koncert része érdekel. Hogyan tudnád összefoglalni, milyen rendezvények lesznek itt ebben az épületben?

Lehel László: Nagyon jeles érdeklődés mutatkozott rögtön az elején, hogy idekerültem még a múlt év derekán. Elsősorban ifjúsági rendezvények iránt, először van végre Magyarországon olyan fedett tér, ahol nem kell félnünk az időjárás trükkjeitől. Mindjárt február 14-én egy majdnem 10 órás ifjúsági rendezvényt csinálunk, a Popkatlan márkanevet viselő rendezvényt.

Módos Péter: Hagy kérdezzem meg, hogy ebbe a Popkatlanba körülbelül hány érdeklődő fér be?

Lehel László: 10.000 nézőt várunk, egy-egy ilyen koncertre 10.000 fiatal fér be. A tábla alatt, az eredményt jelző tábla alatt lesz a hatalmas 24x10 méteres színpad, itt helyezzük el a zenekari felszereléseket, egyéb kellékeket. A Bea épített be egy majdnem 14 milliós értéket képviselő, hatalmas 18 Kilowattos hangosító berendezést, amely igen jól vizsgázott a múlthéten pont egy rock együttes próbája során, de természetesen a színpadról egy elég nagyméretű rock felszerelésre is szükség lesz.

Módos Péter: Ennyit a technikai dolgokról, térjünk át a konkrét koncert, a közeljövő koncert eseményeire. Talán felsorolás szerűen, naptárszerűen.

Lehel László: Február 14-én négy együttest látunk vendégül, a lobogó ígéretes új együttes a Start lemezcéggel nemsokára megjelenik egy kislemezük, valószínűleg a rendezvény napjára. Aztán ezen a napon fellép a régi Ferm együttes egy koncert erejéig bemutatkoznak a mai tinédzsereknek, '70-es évek elején volt siker együttes. Ma Karácsony és Szikora Robi neve ismert a szakmából, ők is szerepelnek ezek a koncerten, aztán a P. Mobil nagyon jól sikerült nagylemez programját mutatja be, majd pedig először Magyarországon a tengerentúlról, a kanadai Saga rock együttes mutatja be koncert programját.

Sztevanovity Dusán: Bemutatom Önöknek Ákos Istvánt, aki a kanadai Saga együttes európai képviselője, kelet-európai képviselője pontosabban, és aki ebben a minőségében egy érdekesnek ígérkező felvételt hozott nekünk az együttesről. Mit érdemes elmondani a felvétel előtt, mit kell tudnunk erről a zenekarról?

Ákos István: Hát, talán annyit, hogy az együttes 1978 tavaszán alakult. Minden évben megjelentetett egy nagylemezt. Én nagyon bízom benne, hogy a február 14-i, Sportcsarnoki bemutatkozás olyan sikeres lesz, mint amilyen sikeresek voltak idáig az együttes észak-amerikai és európai túrái. Jelenleg is az együttes európai turnén van, aminek nagyon nagyon sok állomása van Nyugat-Németország, Anglia, Svájc, Amsterdam, és így tovább sorolhatnám.

Sztevanovity Dusán: És Budapest?

Ákos István: És természetesen Budapest, február 14-én.

Sztevanovity Dusán: Ezzel a felvétellel búcsúzunk, viszont látásra jövő hónapban.

Kim Carnes
Kft próba, Annamária
Kristály Kriszta - Csak Cha-Cha-Cha
játék Atlantisz Sankóval
Salgótarján Supergroup
Color - Jöhet egy új felvonás
Muszty Dobai - Bluesharp
Kati és a Kerek Perec - Robinson
Szánti Judit
BS - Ákos István Saga menedzser, klip Don't Be Late

Készítette: Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Bergendy - kislemezek 62.
A következő kislemezen szereplő dal 1975. július 14-én, hétfőn hangzott el először nyilvánosság előtt, a Magyar Rádió Tessék Választani című, a budapesti József

Tovább...
Bergendy - kislemezek 65.
A következő Bergendy kislemez két önálló dalt

Tovább...
Bergendy - kislemezek 64.
A Bergendy 1976-ban két albumot is felvett. A Fagypont fölött miénk a világ című lemez egy jórészt a funk világába tett csodás kirándulás, olyan dalokkal, mint az

Tovább...
Bergendy - kislemezek 48.
A Bergendy nagy felállásának első önálló kislemeze a Fázom és a Mindig ugyanúgy című kompozíciókat

Tovább...
Bergendy - kislemezek 71.
A következő korong tulajdonképpen tekinthető reklám kislemeznek is, a borítóra is rá van írva, hogy City Grill. Hogy mi volt az a City Grill? Egyszerűen a magyar

Tovább...
Koncertek 2018. március 23. és 2018. április 08. között:

Klipmánia