×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pulzus 24 - 1982 április - Valaki nagyon nincs itt és hiányzik! 

Megjelent: 2017. május 25. csütörtök 18:05
Szerző: Fiery
    Rockmúzeum 

Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt - és ezt utólag belátva nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így egy tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek! - FieryHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
Belül nem változol semmit

Kínos, vagy nem kínos, egy biztos, a zenei megújulás nem mindenkinek sikerül. Ahogy például az Omega együttes lavírozása a divatirányzatok között teljes sikernek mondható, úgy akad, akinek ez már nem jön össze. Persze ez így lesarkítva nem teljesen fedi a valóságot. Bontsuk kicsit szét a dolgot. Mint az biztosan mindenki előtt kiderült, a Piramis együttes '82-es stílusváltásáról beszélünk.

A zenekar a hetvenes évek közepén üstökösként tört be a hazai rockéletbe, noha a zenészek az összeállás előtt mind bizonyítottak. A Piramis egy csapásra a rockzene olyan oszlopává vált, mint "odakint" a Deep Purple, vagy a Led Zeppelin. Amíg az Omega elindult a Petróleum lámpától és Trombitás Fréditől, addig Révészéknek ott volt a Becsület, vagy az Égni kell. Amíg az Omegát Gammapolis várta és Lénáról ábrándozott, addig Sanyika Őszintén akart élni, mert mindennek az Ellenfény volt az oka, és az erős reflektorok.

Amíg az Omega huszadik születésnapját egy ország ünnepelte Jancsó Miklóssal a Sportcsarnokban, addig mellesleg az iskolákban Som rajok és Révész örsök alakultak. De a keményebb fiuk nagy előszeretettel vették magukra becenévként a Nagypiramis nevet. A "jól nevelt" zenekedvelők az Omegát éltették, az őszinte-kőkemény rock hívei, a csövesek pedig egyértelműen a Piramist. Persze a változások megnézhetők külhonban is, mert egy Queen, vagy egy ZZ Top megtehette, hogy kicsit divatozzon, de egy AC/DC soha!

Sanyika volt minden nő álma, hihetetlen profizmusa a színpadon, formás, lányos arca, viselkedése. Nem csoda, hogy minden csaj őt akarta. Az üzleti életben azonban Révész keményen tudott dönteni, és amikor úgy érezte, hogy ahol van, ott már nincs tovább, nemes egyszerűséggel odébb állt. Amíg közös volt a munka, addig mindenki jól járt. Ez egy kölcsönös dolog volt, hiszen Sanyika "használta" a zenekart, a zenekar meg kihasználta a tomboló sikert. Persze minden kártyavárként omlott össze, amint az énekes lelépett. Akkor aztán jöhetett a "szóháború", de erre már mindenki csak legyintett, mindannyian tudtuk, hogy nekik nem Révész hiányzik, hanem a vele járó hihetetlen bevétel és ismertség. Azért itt kitérnék a Generál együttesre, hiszen ők képesek voltak gyorsan - és ami a fontos, jól - váltani.

Piramis vádirat

Szóval a Piramis együttest is elérte a vég, jött az új hullám, távozott Révész. Mindenféle marha gondolat megszületett, hogy Vikidál legyen az új frontember, Takáts Tomi, vagy Nagy Feró, de tudtuk jól, hogy ők akármekkora csillagok a rock zene egén, ők nem a Piramis nevét vitték volna tovább, hanem a magukét.

Az ország egyik - ha nem "A" - legjobb dalszövegírója adott volt Horváth Attila személyében, a zeneszerzők is adottak voltak, és az addig sikert sikerre halmozó zenekar is. Merész váltással megszülettek a legmodernebb nóták, ráadásul úgy döntött a banda, hogy Gallai Peti - aki eddig is énekelt -, dalolja végig az egész bulit. Innentől kezdve halálra lett ítélve a Piramis.

És nem azért lett halálra ítélve, mert szar lett volna az énekes, vagy a zene, erről szó sincs. A Piramis Plusz egy nagyon magas színvonalú album. Megkockáztatom azt is, hogy az akkori új hullámos és alternatív zenekarok közé kerülve is magasan a legkiválóbb zenét játszották, csak ugye ez már nem volt annyira kőkemény, nem volt annyira rock - de a legfontosabb -, hogy nem volt már sehol Sanyika. A szövegek pedig már nem a hétköznapi embereknek szóltak, hanem túlképzett többdiplomásoknak, és a magasabb fejlettségi szintű ufo lényeknek.

Egy vérprofi zenekar

1982 április 29-én ott voltam az Ifiparkban. Megnéztük a kisszínpadon a Rolls Frakció produkcióját, majd nagy izgalommal vártuk a Piramis megjelenését. A rajongók még mindig reménykedtek abban, hogy Sanyika is ott lesz majd. Amikor beindult a zene, éreztük, hogy minden rendben van, a rock dübörög tovább. Sajnos Gallai hangja nem illett a képbe, láthatóan nem is érezte magát jól ebben a szerepben. Az új dalok mellett a régi slágereket átírták, sokan nehezen is ismertek rá például a Becsületre, vagy a Kóbor angyalra.

Mindentől függetlenül a koncert jól lement, a hangulat is a helyén volt, de a nép döntött, a Piramis megbukott. A kritikák azonnal szétszedték a csapatot, a közönség sem igazán értékelte a váltást. Sajnos, egy legendás banda került a kukába, hogy aztán majd 1992-ben öt alkalommal - immár újra Sanyival - megtöltse a Budapest Sportcsarnokot. Valami puszta perverzitásból kifolyólag azért elárulom, hogy nekem nagyon bejön a lemez magas színvonalú zenéje, amivel inkább lehetett volna nyugaton turnézni - mondjuk egy frissebb frontemberrel - és talán tovább megy a Piramis történet. Egy biztos, 1982-ben ez az ország még nem volt felkészülve az új zenére.

A tárgytól teljesen eltérve, de a Pulzus produkciójánál maradva, a "több milliónyi" LGT rajongó megnyugodhatott, ugyanis egy hónap kihagyás után újra bekerültek a fiúk a műsorba. Mellékszálként pedig, a barátság jegyében megismerhettük az akkori szovjet sztárt, Alla Boriszovna Pugacsovát, akinek köszönhetjük a Millió rózsaszál című felejthetetlen slágert, amit Csongrádi Kata szinte azonnal ki is sajátította magának, hogy aztán jöhessenek majd a nagy követők, mint Soltész Rezső, Gergely Robi... A média ebbe az irányba kezdett inkább erősen koncentrálni, talán ők nem ismerték Schuster Lóri mondását, miszerint a rock örök és elpusztíthatatlan...

Magyarázkodni mindenek felett

Sztevanovity Dusán: Szeretettel köszöntöm Önöket, áprilisi Pulzusunk első vendége a Piramis együttes.

Módos Péter: A Piramis együttes adta elő a Kobraember című számot, és ezzel szeretettel üdvözlöm stúdiónkban az "új" Piramis együttes régi vezetőjét, Som Lajost. Áruld el már, légy olyan kedves, hogy mitől új a Piramis, illetve mitől új a zenéje?

Som Lajos: Tulajdonképpen a Piramis nem új, hiszen ez egy új-régi, vagy régi-új felállás, hogy játszunk a szavakkal. A zene viszont egész alaposan megváltozott.

Módos Péter: Mennyiben?

Som Lajos: Lehet mondani, hogy 180 fokkal. Ez egyrészt szükségszerű is, hiszen egy olyan helyzetben voltunk - tehát itt a négyen maradásnak a következményéből -, másrészt meg azt hiszem, hogy egy kicsit a zenének az állandó megújulása is megkövetelte ezt.

Módos Péter: Legutóbb mikor a Pulzus vendégei voltatok, akkor hát egy kicsit magyarázkodtunk, szóló énekesetek távozás kapcsán.

Som Lajos: Akkor történt a bejelentés gyakorlatilag.

Módos Péter: Így van, most viszont új szólóénekest avattatok. Hogyan válik be a gyakorlatban?

Som Lajos: Hát a Péter, Gallai Peti tulajdonképpen szintén régi énekes, hiszen a korábbi lemezeken is énekelt.

Módos Péter: De most már frontember lett tulajdonképpen.

Som Lajos: Frontember és hát gyakorlatilag a zenei világ is erősen kötődik az ő érzelmi és lelki világához.

Módos Péter: Mikor fog erről meggyőződni a közönség is élőben?

Som Lajos: A közönség már folyamatosan győződik, hiszen a Húsvét hétfőtől tart az országos turnénk, aminek egy kiemelkedő eseménye van, ez az április 30-i, Budai Ifjúsági Park nyitó, és itt játszunk Pesten először ezt a hetedik albumot, aminek a Piramis Plusz nevet adtuk.

Módos Péter: Kívánom, hogy sikere legyen ennek az albumnak és természetesen az együttesnek is.


Piramis - Kobraember
Alla Pugacsova - Moszkvai koncert
Bágya András (Csinibaba) - interjú
Kovács Kati
Babos Gyula interjú
Saturnus - Elektronikus Szerelem
Játék
Hamburg 820330 - LGT, V'Moto-Rock, Kft, Hungária, Katona Klári, Muzsikálás koncertrészletek

Készítette: Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. május 23. és 2018. június 08. között:

Klipmánia