×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pulzus 30 - 1983 január - Ez itt az én hazám 

Megjelent: 2017. július 13. csütörtök 18:05
Szerző: Fiery
    Rockmúzeum 

Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt - és ezt utólag belátva nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így egy tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek! - FieryHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Harcok egy érzés miatt

Vajon miért ez a dal került a Pulzus műsorába, mert Módos Péter átérezte a jelentőségét vagy, mert Vágó István a kamerák előtt akarta ezért keresztre feszíteni Máté Pétert? Mindenesetre a zenész intelligensen reagált, és az én nézőpontom szerint a pingpong meccset ő nyerte meg. Az viszont biztos, hogy a Hazám című szerzemény a hazai könnyűzenében úttörőnek számított, és minden hasonló érzelmű a mai napig ellenérzésekbe ütközik. Vajon miért?

A kenyér hangját hallom én, az apám szavát vallom én.
Bárki vessen követ rám: Ez itt az én hazám.
A mezők útját járom én, a gyárak súlyát hordom én.
Bárki vessen követ rám: Ez itt az én hazám.

Széles a Föld, magas az ég, mérföldes csizma sem elég.
De egy csepp föld vár mindig rám: Ez itt az én hazám.
Az utcák ívfény gyöngysorát, a mezők szorgos illatát,
A jövő szabad, szép szavát jelented, ó, hazám.

Széles a Föld, magas az ég, mérföldes csizma sem elég.
De egy csepp föld vár mindig rám:Ez itt az én hazám.
A múltam bölcső-melegét, a létem ezer fűszerét,
A vigaszt a száz kudarc után te nyújtod, ó, hazám.

Hitem a szerény büszkeség, békétlen, békés nemzedék,
Múlt, jelen, s jövő szól hozzám:Ez itt az én hazám,
Ez itt az én hazám.

Ünnepek a gyarmaton

Kétség kívül a magyar könnyűzene koronázatlan királya Máté Péter volt. Minden egyes szerzeménye az igényességet tükrözte, minőségben nem tűrt megalkuvást. Ő volt az, aki még a szerelmes dalokból is ki tudta hagyni a nyálat, és mégis jó volt. A szakma is fejet hajtott profizmusa előtt, mint ahogy a közönség is rajongott érte. Mégis három lemez kiadása kellett, hogy a negyedikre felkerülhessen egy dal, ami a magyar szívről, a magyar érzésről szól. Nekünk pedig kellett ez a 35 év, hogy megértsük a dal üzenetét, hiszen Magyarországon "megmagyarázhatatlan okokból" sosem volt divat magyarnak lenni. Érdemes átnézni, milyen nemzeti ünnepeink voltak 1983-ban.

Tehát kaptunk egy napot a másnaposságra január 01-én, megtarthattuk évezredes hagyományként húsvét hétfőt, és karácsonyt december 25-26-án. Mégis a kiemelt ünnep április 04. - mint a felszabadításunk napja -, május 01. - mint a munka ünnepe -, de augusztus 20-a sem Szent Istvánról szólt, hanem az 1949-es Alkotmányról. A legviccesebb, amit sosem értettünk meg, a Nagy Októberi Szocialista Forradalomról való megemlékezés november 07-én! Ami igazán meglepő, hogy ezek közül egyetlen valódi saját nemzeti ünnepünk, március 15. már nem volt munkaszüneti nap.

Az a bizonyos balsors

Amennyiben tudatosul bennünk, hogy negyven éven keresztül nem mutathattuk ki hazánk iránti érzéseinket, egyre jobban megértjük, milyen terhet vett vállára Máté Péter. De mielőtt jobban belemennénk... Joga volt - és van a mai napig - nacionalistának lennie az összes 1945-ös győztesnek, elsősorban a Szovjetuniónak, és természetesen az Usá-nak. Mellettük azért nem voltak kispályások a Britek sem. Amikor csak tehették, lengették világszerte lobogóikat, propagandafilmjeikben nem kevésszer vitték túlzásba dicső tetteiket. Talán a franciák képeztek némi kivételt, de ők már akkor is előrehaladott liberálisok voltak.

Eközben mi csak az imént felsorolt nemzeti ünnepeinken lehettünk volna büszkék, de ugyan mire? Még 1983-ban is úttörőnek öltöztünk szovjet mintára, bármit is éltettünk, az biztos, hogy két magyar zászló között ott guggolt egy szimpla vörös. Máté Péter pedig húzott egy nagyot, és összerakott egy olyan dalt, amiből a mai napig - eltelt 35 év - sokan megélnek. Az alábbi interjúban Máté Péter bebizonyítja, hogy nem csak a zenében van otthon, hanem a kínos beszélgetést is ügyesen kezeli, és nem futamodik meg a provokatív kérdések elől. A dal végül lement a tévében, és valamit elindított...

Ezért etettünk téged?

Vágó István: Mai adásunkban is beszámolunk Önöknek kedves nézők egy új nagylemezről. Ez pedig nem más, mint Máté Péter negyedik nagylemeze, amelyről Módos Péter, a szerkesztő jogán ki is választott egy dalt, melyiket?

Módos Péter: Ezen a lemezen több a jellemző vonás. Egyik ilyen jellemző, hogy a zeneszerző Máté Péter, már közhely lenne azt mondani, hogy az előadó is, Máté Péter a zenei rendező, azonban bemutatkozik ezen a lemezen egy olyan oldaláról is, amit nem nagyon ismertünk eddig, nevezetesen ő néhány dal szövegírója is. Többek között ezért is kértük ide a stúdióba. Az egyik ilyen dal, melynek címe Hazám.

Vágó István: Igen, meglepő mindenképpen, tudni illik már Petőfi leírta, hogy ne fogjon senki könnyelműen a húrok pengetéséhez, ez pedig egy ilyen téma.

Máté Péter: József Attila viszont írt erről a témáról utánozhatatlan irodalmi magasságokban. Tehát tényleg kényes a dolog.

Vágó István: Hú, de magas röptűek lettünk. Milyen érzés beállni ebbe a sorba?

Máté Péter: Semmi szín alatt nem ebbe a sorba álltam, mert az hallatlan és határtalan nagyképűség lenne, egyszerűen csak az adta az ötletet, hogy nagyon sok mindenről írtak. Már ez is egy lerágott csont, hogy a pop zene, a minden idők pop zenéje az 90%-ban a szerelemről szól. Na, ezt mi azért örökös szövegíró kollégámmal a múltban kivédtünk S. Naggyal, hogy nagyon sok egyébről is szólnak a dalaink, különösen egy ilyen nagylemez vonatkozásában. A haza témáról nem igen írtak és valószínűleg azért nem írtak, pedig hát nálam több ezer jobb szövegíró van. Én nem vagyok szövegíró, csak időnként kap el egy gondolat, és megpróbálom a zenémre saját magam ácsolni a szöveget. Haza témáról nem írtak, azért mert kényes, nagyon könnyen áteshet az ember a megfogalmazásban a demagógiába vagy ömlengésbe.

Módos Péter: Vagy a szentimentalizmus.

Máté Péter: Igen, egy rossz ízű szentimentalizmus. Na, most amit leírtam az őszinte, de attól, hogy őszinte, attól még hathat demagógnak. Nagyon sokat gondolkoztam ezen, egyáltalán megírhatom-e ezt. Azt hiszem, hogy végül sikerült azon a határon maradni a szövegben, hogy nem demagóg, hanem a dolgoknak tényleg csak az őszinteségi oldala marad meg.

Vágó István: Mindarról, amiről most beszéltünk most Önök is meggyőződhetnek kedves nézők, következik tehát Máté Péter szerzeménye, Hazám.


Zorán - Ne hagyj el
Szabó Éva - Akarok tovább lépni
Gál Iván (IRI igazgató)
Turán László és fia az ORI büféből, majd játszanak is
Máté Péter - Hazám
Szabó-Beamter - Pege - 1963 TV Presszó
Steve Winwood
Szörényi és Bródy - Kisvirág
Steve Winwood - Still in the game

Készítette: Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Bergendy - kislemezek 62.
A következő kislemezen szereplő dal 1975. július 14-én, hétfőn hangzott el először nyilvánosság előtt, a Magyar Rádió Tessék Választani című, a budapesti József

Tovább...
Bergendy - kislemezek 65.
A következő Bergendy kislemez két önálló dalt

Tovább...
Bergendy - kislemezek 64.
A Bergendy 1976-ban két albumot is felvett. A Fagypont fölött miénk a világ című lemez egy jórészt a funk világába tett csodás kirándulás, olyan dalokkal, mint az

Tovább...
Bergendy - kislemezek 48.
A Bergendy nagy felállásának első önálló kislemeze a Fázom és a Mindig ugyanúgy című kompozíciókat

Tovább...
Bergendy - kislemezek 71.
A következő korong tulajdonképpen tekinthető reklám kislemeznek is, a borítóra is rá van írva, hogy City Grill. Hogy mi volt az a City Grill? Egyszerűen a magyar

Tovább...
Koncertek 2018. március 23. és 2018. április 08. között:

Klipmánia