×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pulzus 33 - 1983 április - Ellenfél nélkül 1/2 

Megjelent: 2017. augusztus 03. csütörtök 12:05
Szerző: Fiery
    Rockmúzeum 

Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt - és ezt utólag belátva nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek! - FieryHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Óriások csatája

A Pulzus szinte állandó vendége volt az Lgt, mint erre már több ízben is kitértünk. Minden olyan információ, minthogy a Neoton volt a rockzenekarok fő ellenlábasa, természetesen nem igaz. De ha kellett valaki, akire rá lehetett lőcsölni az adott problémákat, aki "önként" vállalta a bokszzsák szerepét, az mindig a Neoton volt. A csövesek - rockerek -, a digók - később popperek - már csak hivatalból is utálták a diszkó zenét, nekik nem nagyon kellett megmagyarázni semmit.

Köztudott volt, hogy dr. Erdős oda volt Csepregi Éváért, és az ő sikerükért mindenre képes volt, de hol ütötte egy Neoton buli mondjuk a Beatrice fellépési lehetőségeket? Már az is furcsa lett volna, ha mondjuk a Hobo Blues Band-et küldik ki egy nemzetközi tánczenei - mondjuk a Yamaha - fesztiválra. Az sem igaz, hogy a P. Mobil lemez helyett inkább a Neotonnak adtak ki albumot. Amikor zeneszerzőre volt szükség, akkor sem Papp Gyulát, vagy Bencsik Samut kérték fel, de nem is Jakab Gyurit. Mindenesetre kitűnő fikázási célpontnak számított a diszkó csapat.

Persze azért nem zörög a haraszt - ismerjük a mondást -, és aki akár minimális konkurenciának számította könnyűzene világában, az hamar el is tűnhetett a süllyesztőben, mint például Vincze Viki és a Flört, de a rockzenészeknek a pop vonulathoz semmi közük nem volt. Volt viszont egy zenekar, akik szinte a kezdetek óta bent voltak a bögrében, akiknek mindig akadt "valaki helyett" egy külföldi turné, vagy fesztivál, akik sosem maradtak ki a tévé, vagy a rádióműsorokból. Ott voltak a háttérben ártatlanul, és mégis mindenki felett.

Valamilyen szinten érthető azért a szisztéma. Volt egy előre tolt diszkó és egy előre tolt rockzenekarunk. Az vitán felül álló, hogy mindkét banda zenészei rettenetesen profi szinten űzték a muzsikát. Aprólékosan kidolgozott dalaikkal, slágereikkel valóban nyugati színvonalon álltak. A taktika nem volt rossz, mert ha csak az egyik befutott volna a vaskerítésen túl, az hihetetlen sok valutát hozhatott volna - néhány embernek - kis hazánknak. Mindkét csapatot többször is igyekeztek csúcsra járatni, de valahogy sosem jött össze.

Keleti éj

Érdekes, hogy a Neoton legközelebb a sikerhez 1983-ban volt, amikor Végvári Ádám és Csepregi Éva megnyerte a japán könnyűzenei fesztivált a Holnap hajnalig című számukkal, és milyen véletlen, hogy az Lgt is 1983-ban kapta az egyik legkomolyabb lehetőséget az EMI kiadó segítségével. Miután egyik sem hozta be a remélt sikert, szép lassan le is állt mindkét kirakat együttesünk, és már csak a bevált helyekre koncentráltak.

A keleti blokkban elért sikerekről azért nem érdemes beszélni, mert szinte mindenki, aki magyar volt, telt házas, sportcsarnokos bulikat játszhattak akár két héten keresztül is. Legyen az P. Box, a Piramis, az Omega, a Skorpió, Varga Miki, a Dinamit, mindegyiket hatalmas tömegek fogadták. Még akkor is tízezrek mentek el a koncertre, amikor egyszeri, vegyes felállásban léptek fel magyar zenészek, mert pont ők értek rá. Persze hiába volt nagy felvevő piac az NDK, vagy a Szovjetunió, a muzsikusok nem sokkal kerestek többet, mintha itthon léptek volna fel az Ifiparkban, vagy a gödöllői művelődési házban. Anyagilag azok jártak jól, akik elmentek hajóra, vagy egy bárba, a számunkra akkor ismeretlen nyugatra.

1983-ban az Lgt az igazi siker kapujába ért, és ezt érezte a Pulzus stábja is - vagy csak felsőbb utasításra -, de egy szokatlanul hosszú, mindenre és mindenkire kiterjedő interjút készítettek a zenekarral, az EMI képviselőivel és a hazai nagykutyákkal (vau). A beszélgetést érdemes végig olvasni, belegondolni, hogy mi történt akkor és mi történt utána. Miért nem sikerült mégsem az angliai befutás, miért fuccsolt be ez a nem kicsi vállalkozás?

Az én válaszom csak egy a sok közül, de szerintem 1983 már késő volt, nagyon nem kedvezett egy igényes zenét játszó rockzenekarnak. 1983-ban a The Police, a Kajagoogoo, a Spandau Ballet, és bizony már a Bronski Beat számított menőnek. Nemhogy a rock, de már a punk is kiment a divatból, a metál kezdett mocorogni. Ebből a zenei világból pedig mind a Neoton, mind az Lgt már kiöregedett.

Ötven percnyi boldogság

Módos Péter: Kedves nézőink, ígértet tettünk az elmúlt havi adásunkban, hogy az Angliában vendégszerepelt Lokomotív GT-re még visszatérünk a későbbiek során. Most szeretettel üdvözlöm a zenekart a Pulzus stúdiójában, mind az öt tagot, vagy inkább úgy mondom négy + egyet, Karácsony Jánost, Presser Gábort, Somló Tamást, Solti Jánost és a plusz egy fő, Sztevanovity Dusán, az együttes ötödik tagja. Ki volt még veletek Angliában?

Karácsony János: Dés Laci, Gőz Laci, Gerendás Péter, Tóth Tamás.

Módos Péter: Ez egy válogatott csapat volt tulajdonképpen.

Karácsony János: Pontosan.

Módos Péter: Hány perces produkcióval álltatok az angol közönség elé?

Presser Gábor: 50.

Módos Péter: Ez az 50 perc, ez egy szigorúan meghatározott produkció volt, vagy plusz-mínusz lehetőségetek is volt?

Presser Gábor: Volt, de egy 50 perces keret. Ott minden szigorúan meghatározott.

Módos Péter: Értem, én nem árulok el titkot és nem is akarok úgy csinálni, mintha én most találkoznék veletek először ebben a témában, hiszen kint voltam veletek Angliában, három koncerteteket végig néztem, és ha szabad úgy mondanom, másodpercre pontosan ugyan olyan hosszú volt mind a három műsor. Kettő Londonban, egy Bristolban.

Presser Gábor: Ez így volt kikötve. Ez egy nehéz szerep volt, amit meg kellett tanulnunk.

Módos Péter: A szerepet, tulajdonképpen ki osztotta?

Presser Gábor: A szerep szerződésben volt foglalva, menedzsmenttel kötött szerződés alapján mi lettünk a 10 cc turnén, az úgynevezett elő banda.

Módos Péter: Ez nem egy degradáló...

Presser Gábor: Ez esetben nem, ugyanis nem akárkikkel játszottunk együtt, és egészen pontosan az volt a papíron, hogy az Lgt pontosan 50 percet kell, hogy nyújtson.

Módos Péter: Miből állítottátok össze a programot? Feltételezem, hogy itt figyelembe kellett vennetek az Angliában megjelent lemezeteket.

Karácsony János: Természetesen, pontosan erről van szó. Ezt játszottuk, azt az angol anyagot, ami igazából a nagylemezünkön található, kiegészítve Ringasd el magad, és egy Beatles szám.

Módos Péter: Beatles számot miért csináltátok?

Presser Gábor: Hát, szerettünk volna valamit tiszteletünk jeléül nyújtani.

Módos Péter: Ez egy kedveskedés, gesztust.

Solti János: Érdekes módon, Liverpoolban érdekelte őket a legkevésbé.

Módos Péter: Ez egy nagyon furcsa dolog.

Nagyszerű előjelek

Riporter: Charles, mondanál nekünk néhány szót az Lgt-ről, általában?

Charles Webster (EMI piackutatási igazgatója): Az Lgt-t az elmúlt évben fedeztük fel Kelet-Európa-i Irodánkon keresztül, és nagyon izgatottá tett bennünket. Mivel olyan különleges hangzást produkálnak, ami érdeklődésre tarthat számot, nem csupán Angliában és Nyugat-Európában, de hamarosan még Amerikában is, Ausztráliában is.

Riporter: Ez nagyon izgalmasan hangzik, van már konkrét jele a sikernek?

Charles Webster: Igen, egyértelműen van, bár egyelőre még nem túl jelentősek a jelek. Az együttes azért jött Angliába, hogy a 10cc-vel, egyik legnépszerűbb együttesünkkel együtt turnézzon. Kiadtuk itt albumukat is és egy kislemezüket, Too long címmel, amit itt sokszor játszottak a rádióban is.

Riporter: Ez nagyszerű, úgy hallottam, hogy a kislemezek listájára is felkerültek.

Charles Webster: Igen, kislemezük felkerült az első 200 közé, ami egy lemezkiadását követő első héten igen nagy eredmény. Elképzelhető, hogy a legjobb 20-ba is bekerülnek.

Riporter: Nagyszerű, ezért fogunk szurkolni.

Charles Webster: Feltétlenül.

Folytatjuk!Zsuzsanna és a vének - részlet
Jazz Magyar Hot Klub - St. Louis blues
Tina Turner koncertrészlet
Lgt teljes tagság - BBC True Love - szerintem inkább Too long, I Want To Be There
Joe Jackson - Breaking Us In Two Rockpalast

Készítette: Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. május 23. és 2018. június 08. között:

Klipmánia