×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pulzus 36 - 1983 augusztus - Mégis, ki csinál szódát? 

Megjelent: 2017. augusztus 24. csütörtök 12:05
Szerző: Fiery
    Rockmúzeum 

Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt - és ezt utólag belátva, nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így egy tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek! - FieryHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
Mi ez az érzés?

Röpke másfél évnek kellett eltelnie a Bikini együttes megszületése után, mire Feró és Németh Alajos megérkezett a Pulzus stúdiójába. Ez időszak alatt fergeteges sikereket arattak. A közönség díjazta, hogy Feró végre bárhol felléphetett legálisan és lökhette a tőle megszokott süket rizsát. A rock muzsika megmaradt, erősen frissítve a kor elvárásainak megfelelően, egy kis punk, egy kis új hullám, szóval még a szaxofon is előkerült. És a divatos zene mellé nem hiányozhatott az új egységes kinézet sem, ami farmer, felgyűrt ujjú fehér ing, és lazán kötött, vékony bőrnyakkendő volt.

A Dinamit együttes a kezdeti sikerek után elég hamar belassult. Bemutatkozó koncertjükre, többek elmondása szerint húszezer ember volt kíváncsi a budai Skála parkolójában. Egy idő után elterjedt a hír, hogy ők egy államilag támogatott zenekar. A Mobil rajongók is mindent elkövettek, hogy tönkre tegyék a hangulatot, amikor az első sorokban, vagy ötvenen kántálták Vikidálnak, hogy áruló. Hiába a nagyszerű zenei teljesítmény, a szakmai tudás, a tagok szerint nem létező állami háttértámogatás, a közönség elfordulása, az érdektelenség hamar kirobbantotta a belső vitákat. Sajnos a zenészek egyre kevésbé bírták elviselni egymást, nem csoda, hogy önmaga árnyékává vált a zenekar.

Amikor otthon már nem mennek a dolgok, olyankor kinyílik a világ egy másik irányba. Így tettek Németh Gáborék is, hiszen még javában zajlottak a Dinamit próbák, amikor egyre sűrűbben találkoztak Feróval, még a próbák szünetében is. Eleinte poénként, aztán születtek a tervek, a Dinamit feloszlott.

Térdre vágva

A változás a legjobbkor jött, hiszen a Beatrice sarokba szorult, működését ellehetetlenítették. Érdekes, hogy '80-ban még filmre írtak dalt Szenes Ivánnal, felléptek a Fekete Szigeten, és a Kisstadionban, ahol az Lgt és az Omega karolta fel őket. De nem telt el egy év sem és... A hatalom parancsára, 1981-ben már a zenésszervezetek is kénytelenek voltak elhatárolódni Ferótól. Ebben az évben ismételték meg Szuperkoncert néven az 1980-as Fekete bárányok bulit, ahol a legnagyobb hiányzó éppen a tavalyi "fekete bárányok" egyike, a Beatrice volt, akiktől a fellépési lehetőséget megtagadták, nagyban hozzájárulva az együttes az évi feloszlásához.

Ferót pedig nem lehet csak úgy eltiporni, a "nemzet csótánya" bármilyen ütéseket mértek rá, mindig felállt. Egy átlag rockernek persze kicsit furcsa a diszkó klub után a "csirke daráló" bőrös csöves, amitől a punk már nem is áll olyan távol. A rendszerváltás utáni ünnepelt hős, aki szinte azonnal megtalálta magának a lehetőséget a Boldog szép napokkal, a sportcsarnokos, szponzor koncerttel. A szerencsétlen rocker pedig csak ámult, ahogy Feró politizál, hol itt, hol ott, korcsolyázik, tehetségkutatózik, és vacsoracsatázik és celebkedik.

Akárhogy is fáj, padlón minden sztár

Feró igazi sztár lett. Mindenki megtalálja belőle a maga kedvenc időszakát, mindenki szereti őt valamiért. Feró egy született túlélő és ezért senki nem haragudhat rá. Az állandó alakváltó végül megtalálta a helyét, ő ma már nem Angyalföldi gyerek, nem Topis zenész, és nem Nagyvárosi farkas. Fellépésein a három nyolcasról született háromakkordos, és természetesen a Boldog szép napot a sláger. Miközben a mai közönség már azt sem tudja, hogy miről is szólnak ezek a szerzemények.

Számomra Feró 1982-es arca maradt meg, az a lendület, az a tűz, ami akkor áradt belőle, amikor végre megkapta a lehetőséget. Megkapta és élni is tudott vele. Végre hallgatott a jó tanácsra, és egy kicsit lazábban állt színpadra, kicsit halkabban lázadt. És mondhatja bárki, hogy ez a Bikini ugyanolyan államilag támogatott banda volt, mint a Dinamit, ezt a csapatot már profin irányították, hogy ez egyetlen percig se legyen észrevehető. A zenekar első lemeze már jó úton haladt, de a következő beért, és bekerült minden idők legjobb albumai közé is, ami azt bizonyítja, hogy ezért érdemes volt dolgozni.

A Pulzusban üres kérdések csattognak, hülye válaszok érkeznek, mintha lett volna egy titkos parancs, miszerint "beszéljetek általánosságokról, különben mindenkit kirúgok, vagy csak egyszerűen betiltom a produkciót"...

Örülj, hogy visszakerültél

Módos Péter: Örömmel köszöntöm a Pulzus stúdiójában Nagy Ferót, akit a széles közönség a Beatricéből ismert meg, most azonban a Bikini együttes tagjaként üdvözlöm. Hogy jött létre ez a zenekar?

Nagy Feró: Idestova másfél évvel ezelőtt találkoztam Németh Alajossal, aki itt ül velünk a stúdióban.

Módos Péter: Többiek hol vannak?

Nagy Feró: Valahol csavarognak, vagy mit tudom én, biztos dolguk van. Akkor alakítottuk a zenekart, illetve akkor elkezdtük tervezni, hogy csinálunk valami zenekart együtt, és szerencsésen létrejött. Egy pár nótát először kezdeményezésként összehoztunk és később kiderült, hogy ebből lehetne egy viszonylag jobb zenekart is csinálni.

Módos Péter: Én nem akarlak belekényszeríteni egy olyan szituációba, hogy meg kelljen akadémikus módon magyaráznod, hogy milyen stílust játszotok, de azért mégis.

Nagy Feró: Ja, mégis, akkor azt mondanám, hogy valamilyen műfajközi zenét játszunk, jelen pillanatban a legjobb zenét játsszuk Magyarországon.

Módos Péter: Punk, új hullám vagy, hogy?

Nagy Feró: Nem lehet ezt így pontosan megmondani, ha mindenképpen ragaszkodunk valamilyen jelzőhöz, akkor kő kemény új hullám valószínűleg.

Módos Péter: Értem és ebben a műfajban hova helyezitek magatokat?

Nagy Feró: Hát a csúcsra természetesen. Szóval biztos, hogy mi vagyunk a legjobbak.

Módos Péter: Magától értetődő. Nyilvánvaló, ezt azért nem mondtam csak.

Nagy Feró: Végül is megvettem a lemezeket, meghallgattam, megjelentek Magyarországon is, nekem a Bikini tetszett a legjobban.

Módos Péter: Nekem is nagyon tetszett, megmondom őszintén, ezzel elárultam azt a kedves nézőknek, hogy megjelent a Bikini együttes első nagylemeze, amely gondolom kollektív munka. Mi volt ebben a kollektív munkában a szerepe Németh Alajosnak?

Németh Alajos: Én megcsinálom otthon a vázlatokat, meg az egészet.

Nagy Feró: Persze, én már nem is csináltam semmit.

Németh Alajos: Felvezetem a próbán a fiataloknak, ők belerondítanak, elrontják, amennyire csak lehet.

Módos Péter: És a Hanglemezgyár felveszi.

Németh Alajos: Így van, pontosan.

Módos Péter: És akkor erről a lemezről most a kedves nézőknek is bemutatunk egy részletet, egy nemrég forgatott televíziós műsor részeként, amely az irodalomból jól ismert Quasimodo alakját dolgozza föl, azt hiszem ez is a dal címe, tévedek?

Nagy Feró: Nem, nem. A zenekar üzenete: miért nem vagy te kőből?


Omega - Kötéltánc
Payer Öcsi - Egyszer majd minden
Panta Rhei - Payer playback
Nagy Feró interjú
Bikini - A zenekar üzenete
Faragó Judy - Várj, még sötét lesz
Teentown - Jacko Pastorius Pori jazz
Atléta trió- Farkaskölyök
Tubes - Don't Want To
R-Go - Szeráj
Little River Band - Drivin Me Out Of My Mind

Készítette: Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. május 23. és 2018. június 08. között:

Klipmánia