×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Olympia, Piramis @ 1975. október 31. - FMH 

Megjelent: 2017. december 09. szombat 18:05
Szerző: Drpeter
    Rockmúzeum 

Fél éves működés után, ugyanazon a helyszínen - Fővárosi Művelődési Ház -, ahol debütált, színpadra lépett a klasszikus felállású Piramis. Legalábbis Som ezt írja a Piramis-vádirat könyvében, de a programfüzetek jeleznek egy korábbi koncertet is a Martos Flóra MH-ban. Talán szimbolikus, hogy az Olympiával, ugyanis Révész Sándor abból a Generál zenekarból távozott, ahova Charlie hamarosan - Tátrai Tibor után, hosszas győzködés eredményeképpen - átigazolt...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Révész ezen a koncerten még csak két dalban - A becsület, Szállj fel magasra - énekelt. A most következő koncertbeszámoló azonban nem az első fellépésről íródott, azon - hat nappal korábban került rá sor, szintén az FMH-ban - nem játszott az Olympia. Som szerint Révész belépésének következtében át kellett formálni a dalokat, mert a régi hangszerelés sehogy sem illett a hangjához.

Bár voltak, akik úgy könyvelték el, hogy a Piramis megjelenésével semmi különös nem történt a hazai rockzenei életben, ezt az álláspontot hamarosan revideálniuk kellett... Hamarosan kiderül, mikor és milyen okból. - Dragojlovics Péter

Két popkoncert - A Fővárosi Művelődési Házban az Olympia és a Piramis nagy sikerű koncertet adott.

Olympia-i játékok 1975

Charlie csoda dolgokat csinált a minap. Fölment a színpadra, azt ígérte, Stevie Wondert énekel - aztán kézbe vette a mikrofont és táncra perdült. Keze a kongán, mint a motolla, idespriccelt, odaspriccelt, széttárta karját. Majdnem elrepült. Elvarázsolt. Kérdem tőle a titkot - de csak azért, mert mások titkai kiszolgáltatottá tesznek. Azt mondja, nincs titok. Zene van és kész. Másféle, mint amilyenhez szoktál. Igaz. Ahhoz szoktam, hogy szól a dob, néhány harmónia, az ember lába önkéntelenül is követi a ritmust.

Nyugodt alap kell, így mondta Charlie, nyugodt alap. Mindenkinek tudnia kell a dolgát, és meg egyet: hogy nem baj, ha a dobszóló lemarad, nem baj, ha a Fender nem csinál csudákat, nem baj, ha nem jut minden dalban kétperces improvizáció a ritmusgitárnak. Egyet kell akarni, és ez az egy: elhozni a fekete rockot európai színpadokra. Elmesélni vele azt a világot: Sergio Mendezt, Latin-Amerikát, Afrikát.

Titok-e még, hogy mozgás van a színpadon? Ezt nem lehet anélkül. Mozdulat nélkül érvénytelen az egzotikus mese. Az Olympia-i keret tagjai - Horvát László, Horváth Csaba, Tátrai Tibor, Kaszonyi Lajos, Vörös Gyula - azonos értékű mesemondók. Ki-ki a maga hangszerén, a maga egyéniségével. A csapatkapitányt - Charliet - Horváth Károlynak hívják. Tán húsz-, de éppúgy lehet harmincéves. Nem firtatom, miért hívják Charlie-nak, azért-e, mert sznob, vagy azért, mert az angolé becenévre szüksége volt a közel-keleti turnén.

Hol áll a Piramis?

Előzetes értékmérő szerint: Kovács Kati föláldozza egyetlen szabad estjét, Markó András és Papp Imre a Geminiből félbehagyja rádiófelvételét, Zalatnay Sarolta lemond egy randevút a közönséggel, jelen van a Hanglemezgyár, a Koncertiroda.

Közben: a fentiektől elbűvölt közönséget éppúgy bűvölheti tovább az elkövetkezendő másfél óra, mint ahogy ki is ábrándíthatja. Ám a közönségnek tetszik, amit lát. Megtapsolja az első dalt, megújráztatja a másodikat, vastapssal hívja harmadszor színpadra a zenekart. És ez még mindig a meglepetés előtt. A meglepetés: Révész Sándor átigazolása a Generálból - telitalálat. Az utolsó két dal - a zeneszerző Gallai Péter és Révész Sanyi előadásában forró sikerré fokozza a zenekar bemutatkozását.

Az egyenleg szerint: a technikai, a show, a merészség - a hosszú instrumentális szám bemutatása - a szépen, tisztán csengő ének vártnál is jobb eredmény a háromnegyed esztendős zenekar számára: egyik daluk, a Szállj, szállj magasra máris listán lenne, ha többet hallaná a közönség...

Hogy áll hát a Piramis: kérdés, hogy jó-e, az előzetesen beharangozott együttes ügyében, most, a koncert után. Mert ha van is lista popvilágban - percenként változik, s ez a Piramisnak csak jót jelenthet.

Návai Anikó
Magyar Ifjúság, 1975 (49) december

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Bergendy - kislemezek 70.
A Mitiők - Tinirandevű című kislemez B-oldalán a Bergendy két dalt ad

Tovább...
Bergendy - kislemezek 68.
A következő A-oldalán Bergendy kislemez a Suli Buli című TV vígjáték zenéjéből tartalmaz

Tovább...
Bergendy - kislemezek 61.
Az 1974-es Tessék Választani című dalversenyben a Bergendy a Szellemvasút című kompozícióval

Tovább...
Bergendy - kislemezek 72.
A Bergendy (Szalonzenekar) utolsó kislemeze 1987 karácsonyára került a

Tovább...
Omega @ 1970 - Kisstadion
1970 a nagy lehetőségek és csalódások éve volt az Omega pályafutásában. Harmadik nagy-britanniai turnéjukra, amelynek során felvették volna angolul is a Tízezer

Tovább...
Koncertek 2018. április 19. és 2018. május 05. között: