passzio.hu

 Foreigner - Live At The Rainbow '78 (2019)

Megjelent: március 28. csütörtök 00:05
Szerző: pjuan
 DVD ajánló 

A '76-ban, New York-ban induló Foreigner zenekar az aréna és soft-rock egyik legnagyobb legendája. A Lou Gramm énekes és Mick Jones gitáros-billentyűs vezette csapat '77-ben adta ki első lemezét Foreigner címmel, ami a Billboard 4. helyén nyitotta a csapat pályafutását, olyan örökzöld slágerekkel, mint a Cold as Ice, Feels Like the First Time és Long, Long Way from Home. A hatalmas népszerűségük hatását jól jellemzi, hogy Ritchie Blackmore '79-környékén emiatt szervezte át például a Rainbow-ját, rálépve a sokkal kommerszebb és slágeresebb útra!

A Foreigner bemutatkozását '78 júniusában a Double Vision megjelenése követte. A kettő között, a debütáló korongot támogató turné bejárta a nyugati világot, London-ba is eljutott, 1978. április 27-én így koncertet adtak a legendás Rainbow-ban is. Ennek a koncertnek az archív film- és hang-felvételét adják most ki felújítva és újrakeverve. A műsorban az első lemezük slágerei szerepelnek, de a már készülő második lemezükről is játszanak két dalt...
 King Diamond - Songs for the Dead Live (2019)

Megjelent: február 01. péntek 00:05
Szerző: pjuan
 DVD ajánló 

A már 62 éves Kim Bendix Petersen, művésznevén King Diamond a dánok legfőbb heavy metál legendája, akinek a hatása minden Skandináv metál-hordán érződik ma is! A Mercyful Fate '81-es beindulása és '83-as első lemeze, a Melissa megjelenése óta mindenki úgy ismeri a nevét, mint a rock-metál egyik legfőbb okkultistájáét, de a szólistaként '86-óta kiadott komplex színjátékaival is alaposan megelőzte a korát!

Főhősünk utolsó stúdiólemeze a kevésbé sikerült Give Me Your Soul... Please volt 2007-ben, a folytatásban 2010 novemberi szívinfarktusai és elhúzódó rehabilitációja akadályozták legfőképpen. De 2015-ben végre újra színpadra tudott állni... Azóta várjuk ezeknek a koncerteknek az anyagát, ami most megjelenik ezen a dupla DVD plusz CD csomagban. A felvételek 2015. november 25-én, Philadelphia-ban, illetve 2016. június 17-én a Graspop Metal Meeting-en készültek... és hát biztosan jó sok "utómunka" van bennük... Viszont a két koncert - azonos tartalmú - műsorában teljes egészében elhangzik az énekes legnagyobb mesterműve, a '87-es Abigail-album, aminek szerintem mindenki örülni fog! Edda Művek - 44 év - Budapest, Papp László Sportaréna 2018.03.10. (2018)

Megjelent: január 27. vasárnap 12:05
Szerző: stargazer
 DVD ajánló 

Ahhoz képest, hogy mennyire kiváncsi voltam erre a dvd-re, majdnem egy hónapot ültem rajta, mire rá tudtam szánni az időt, hogy egyben végignézzem az egészet. Az előző stúdióalbumnál bevált a MOL kutas terjesztés, nem csoda, hogy maradtak is ennél a formánál. Azt, hogy jól döntöttek, mi sem bizonyít jobban, minthogy Karácsonyra, 4 nappal a megjelenés után aranylemez lett ez is.

A koncertről annak idején leírtam a véleményem, ez a felvétel pedig megerősített abban, amit akkor gondoltam. Ezért az elemzésben próbálom inkább máshonnan megközelíteni ezt az egyébként remek dvd-cd boxot...


 REO Speedwagon - Live At Moondance Jam (2013, Dionysosrising)

Megjelent: 2018. december 29. szombat 12:05
Szerző: Dionysosrising
 DVD ajánló 

Az olvasó hiába is várná el tőlem, hogy egy minden tekintetben kimerítő, részletes ismertetőt írjak az amerikai dallamorientált rocklegenda, a Reo Speedwagon munkásságáról. Egyrészt erre való a Wikipédia, másrészt nem enciklopédikus igénnyel kívánok szólni róluk, hanem csak mintegy ötletet adni a karácsonyi ajándékvásárláshoz. Több alkalommal írtunk már olyan amerikai előadókról, akik az óceán túlsó oldalán szupersztárok voltak és ma is rendszeres szereplői a klasszikus rock rádiócsatornáknak. Többen közülük - hál' Istennek! - ma is aktívak.

A nyilvánvaló csapatok mellett, mint pl. a Journey és a Kansas, akad olyan is, akiket végképp kevesen ismernek mifelénk: talán nem tévedek nagyot, ha ide sorolom a Grand Funk Railroad, Chicago, Styx, Night Ranger, The Doobie Brothers alkotta exkluzív csoportot. Bizony vastagon ide tartozik a Reo Speedwagon is, pedig talán mind közül őket ismerjük mi, magyarok a legkevésbé... Kee Marcello - Live From The 3rd Rock - DVD (2017, Dionysosrising)

Megjelent: 2018. december 14. péntek 12:05
Szerző: Dionysosrising
 DVD ajánló 

Nem hiszem, hogy az egyre töpörödő rockzenei színtéren sok zenebarátot foglalkoztat a John Norum vs Kee Marcello kérdéskör, ennek ellenére szerintem izgalmas és tanulságos megvizsgálni, hogy miként válik valakiből gitárhős. A puszta technikai fölény csupán egy, noha messze nem elhanyagolható szegmense a felépített brand-nek.

A történeti áttekintést ezen az oldalon talán szkippelni lehet. Lényeg, hogy miután Norum-nak elege lett a hajlakkból, átadta helyét az akkor már szupersztár státust elért Europe zenekarban a tökismeretlen svéd gitárosnak, Kee Marcello-nak. Megjelent az Out Of This World (1988) lemez, ami elviekben folytatta a kitaposott utat, a korszellemnek megfelelő hangzással, (akkoriban még) rádiós slágerekkel. Mondom, elviekben. Gitárosok és nem gitáros vájt fülűek viszont megroggyant térdekkel hallgatták, hogy ez a svéd ismeretlen milyen gitárjátékkal-szólókkal pakolta tele a lemezt...


 Marillion - All One Tonight 2DVD (2018, Dionysosrising)

Megjelent: 2018. november 30. péntek 12:05
Szerző: Dionysosrising
 DVD ajánló 

A Marillion-nak nem ez az első DVD-je, még csak nem is az első dupla koncert DVD-je. Nekem pl. megvan a gyűjteményemben a '89-'90-es turnén rögzített From Stoke Row To Ipanema (2003), ami szerintem a Hogarth-éra hőskorszakának nélkülözhetetlen alapdokumentuma, bár a látvány nem lehengerlő.

De megvan a Brave zseniális, de legalább annyira nyomasztó DVD változata is, ami szerintem a Pink Floyd The Wall-ja mellett a műfaj egyik kiemelkedő koncepcionális zenés filmje (ez ugyanis nem koncert DVD). Ennek ellenére úgy gondoltam, hogy - noha az együttessel a viszonyom az Araknophobia (2001) óta közel sem felhőtlen, - az All One Tonight-ot is be kell szerezni, hiszen egy nagyon is reprezentatív, két DVD-s koncertet kapok, amit ráadásul a gyönyörű Royal Albert Hall-ban rögzítettek, spéci színpadképpel, kamarazenekarral, stb... Accept - Symphonic Terror - Live at Wacken 2017 (2018)

Megjelent: 2018. november 29. csütörtök 00:05
Szerző: pjuan
 DVD ajánló 

A '76-tól Accept néven dolgozó német heavy metál legenda a 2009-es újraindulása óta csúcs formában van, Udo helyére megtalálták a TT Quick-ben Mark Tornillo-t, aki méltó helyettes lett, ráadásul ugyanolyan masszív énekhanggal is rendelkezik... A 2014-es Blind Rage után a fiatalítás is bejött, így a 2017-es The Rise Of Chaos is olyan minőségű lehetett, mint elődje!

Az új felállású csapat a 2017-es Wacken szabadtéri fesztiválra különleges műsorral készült, amiben nem csak a The Rise Of Chaos-t mutatta be - a kötelező régi slágerek mellett -, de a csapat gitárosának, Wolf Hoffmann-nak a régi álmát is teljesítve, egy teljes szimfonikus zenekarral álltak fel, így színpadra vihették a gitáros 2016-os Headbangers Symphony című szólólemezének feldolgozásait is...


 Yes - 50th Anniversary Live At The Apollo (2018, Dionysosrising)

Megjelent: 2018. november 24. szombat 12:05
Szerző: Dionysosrising
 DVD ajánló 

Hogy ezt már milyen piszkos régen vártam! Egyrészt a formációban szereplő legendák összeborulását, másrészt a DVD megjelenését és tisztességes áron való beszerzését. A legendás O2 Manchester Apolló-ban, 2017. március 25-én rögzítették a Yes zenével turnézó triász: Anderson, Rabin és Wakeman koncertjét, hogy a magamfajta senkiházi magyarok is megnézhessék az előadást (ha már Lengyelország-nál közelebb nem jutottak sem ezzel, sem az egy évvel későbbi Quintessential Yes turnéval)... Steven Wilson - Home Invasion: In Concert At The Royal Albert Hall (2018)

Megjelent: 2018. november 10. szombat 00:05
Szerző: pjuan
 DVD ajánló 

Novemberben új koncertanyaggal jelentkezik Steven Wilson, aki a 2017-es To the Bone lemezének a turnéja végén, 2018 márciusában adott három koncertet a londoni Royal Albert Hall-ban, ami közül az utolsónak a felvételét mi is megnézhetjük és meghallgathatjuk... A most már 51 éves zenész ugyan 2016-ban járt nálunk, de ez egy új műsor, amiben szinte a teljes To the Bone-t eljátsszák, viszont a két és fél órás koncert közben előkerülnek a gitáros-énekes egykori keményebb csapatának, a Porcupine Tree-nek is a dalai, amitől a régi rajongók számára is kötelezővé válik ez a pazar látványvilágú új koncertfilm, és remek arányokkal megszólaló hanganyag!


 Lord - 45 Aréna koncert - Számítunk rátok! (2018)

Megjelent: 2018. november 09. péntek 12:05
Szerző: stargazer
 DVD ajánló 

Az Edda mellett talán a Lord az a zenekar, akiket legtöbbször láttam a hazaiak közül. Gyakorlatilag az összes lehetséges formában találkoztam velük 1990-óta. Ugyanúgy láttam őket 50 ember előtt klubban, mint ahogy több ezres tömegnek valamilyen fesztiválon. Amióta pedig jó évtizede Szombathely környékére sodort az élet, sikerült kicsit jobban megismerni azt a rajongást, ami a hazai pálya környékén övezi őket. Mert Szombathely akkor is az nekik, ha jó ideje már csak Erős Attila révén kötődnek a vasi megyeszékhely-hez.

Sajnos jó három éve nem láttam őket élőben, egész pontosan amióta Beke Márk bekerült, még sosem. Ez nem a személyének szól, régóta ismerjük egymást, csak valahogy így alakult. Többek között ezért is örültem, mikor végre kézbe vehettem ezt a 2CD-DVD box-ot, ami a tavaly februári 45. születésnapi koncert teljes felvétele a Budapest SportAréná-ból. Pjuan kolléga még 2003-ban újabb 30 évet kívánt nekik, a fele azóta összejött...


 Opeth - Garden of the Titans: Live at Red Rocks Amphitheatre (2018)

Megjelent: 2018. november 09. péntek 00:05
Szerző: pjuan
 DVD ajánló 

Az 1990-ben, a svédországi Stockholm-ban alakult Opeth a komplex extrém-metál és a progresszív-hard-rock keverékéből építette a karrierjét. Legutóbbi sorlemezük 2016-ban jelent meg Sorceress címmel, amiről kétszer is írtunk. A lemez megosztotta a rajongóikat azzal, hogy az extrém-metál-t lefelejtették róla és így féloldalara sikeredett, de persze a koncerteken továbbra is megőrizték a múltjuk miatt kötelező vad oldalukat is. Erről tesz bizonyságot ez a tíz dalos, másfél órás élő anyag, amire az új lemezről ugyan három dalt szétszórtak, de közben a sűrű és sötét másik oldal is kellő súllyal és arányban kavarog rajta! A felvétel 2017. május 11-én készült a denveri Red Rocks mű-amfiteátrum archaikus építményében, ami gyönyörű környezetet biztosított a csúcs formában lévő svéd zenekar életművét bemutató műsornak! Green Carnation - Last Day of Darkness DVD (2018)

Megjelent: 2018. július 20. péntek 18:05
Szerző: palszabolcs
 DVD ajánló 

A norvég Green Carnation sajátos, egyedülálló banda a sötétebb hangulatzenék színterén. A Terje Vik Schei, alias Tchort - igen, az egykori Emperor bőgős, de szerintem utoljára emlegetem itt ezt, mert jelen csapat szempontjából irreleváns tény - által életre hívott zenekar ugyanis nem a black metal hagyatékból akart építkezni, hanem első perctől kezdve saját utat jártak, amely ugyan tüskés és nem nélkülözi a súlyt, de progresszív megközelítése révén egészen másfajta kicsengéssel bír. Annak ellenére, hogy viszonylag kevés kiadványt tudhatnak a tarsolyukban, ez már a harmadik filmes koncertanyaguk...


 Dio - Finding The Sacred Heart - Live In Philly 1986 (2013)

Megjelent: 2018. június 26. kedd 12:05
Szerző: Dionysosrising
 DVD ajánló 

Elmondtam már itt is, nekem tökéletes kikapcsolódás egy fasza koncert DVD megtekintése, nagytévén, hangosan, ahogy kell. És azt is tudom, hogy ezzel ha egyedül nem is vagyok, nem feltétlen jellemző, sőt megosztó elfoglaltság még a zenefanatikus rockerek között is. Tiszta sor, hogy egy igazi koncertélményt a DVD nem pótolhat, bár még erre is azt mondom (legfeljebb megyek ki a teremből), hogy egy portfelverő tömegben, rossz helyen végigálldogált, tikkadt-fülledt nyári fesztiválnál, ahol a zenekar világosban kezd és még ráadásul szarul is szól, szívesebben nézek végig kedvenc kanapémon pl. egy '86-os Dio koncertet.


 Rainbow - Man On The Silver Mountain - Live in Munich, 1977 (2006)

Megjelent: 2018. június 24. vasárnap 12:05
Szerző: Dionysosrising
 DVD ajánló 

Annak, hogy nagyon sokan mára már nem igazán lelkesednek a koncertlemezekért, megvan a maga (azt kell mondjam, nagyon is megalapozott) oka. Mostanában egy koncertlemez - tisztelet a nagyon ritka kivételnek, hirtelen nem is jut eszembe ezt igazoló példa - a nóták stúdióváltozata + közönségzaj, ráadásul mindez utólag erősen feljavítva a stúdióban...Összesen 104.350.901 találatot kaptunk az oldal 2003 júliusi indítása óta! Def Leppard - And There Will Be A Next Time - Live In Detroit (2017)

Megjelent: 2018. június 23. szombat 12:05
Szerző: Dionysosrising
 DVD ajánló 

Volt már itt, nem is olyan régen Def Leppard koncertkiadvány-recenzió, ezért most nem lett volna, ha nem futok bele leárazva 3.900 pénzért a DVD+2CD kombóba, merthogy ennyiért nem hagyja ott az ember, ez tiszta sor. De ha már szemfülesen elhoztam a "bótbú", tartozok annyival, hogy beszámolok róla, tartogat-e bármi pluszt a Live In Detroit, ugyanis, a Viva! Hysteria mind képben, mind hangban egészen kiválóra sikerült...


 Anthrax - Kings Among Scotland (2018)

Megjelent: 2018. május 01. kedd 12:05
Szerző: pjuan
 DVD ajánló 

A '81-ben, New York-ban induló Anthrax a nagy thrash-metal négyes egyik tagjaként 2016-ban adta ki legutóbbi korongját For All Kings címmel, amiről kétszer is írtunk annak idején. A speed és groove metál-tól sem távol álló zenekarba 2010-ben tért vissza Joey Belladonna énekes, akivel a csúcsra ért... és mászott fel újra! A legendás időkből egyedül Dan Spitz gitáros hiányzik, akit 2013-óta Jonathan Donais pótol a Shadows Fall-ból...

A most megjelenő Kings Among Scotland egy koncert lemez és film, amit 2017. február 15-én, a Glasgow-i Barrowland Ballroom-ban rögzítettek egy telt házas bulin. A '87-es Among the Living lemezüket ünnepelték akkoriban, a klasszikus lemezt teljes egészében eljátszva... "Ez egy nagyon intenzív koncert volt, különösen akkor, amikor a tömeg teljesen megőrült, és a padló elkezdett fel-le mozogni." - mondta róla Scott Ian... De az is biztos, hogy aki kedveli a régi Anthrax-ot, az otthon is biztosan be fog tőle indulni!


 Styx - The Grand Illusion, Pieces Of Eight Live (2012, Dionysosrising)

Megjelent: 2018. április 22. vasárnap 12:05
Szerző: Dionysosrising
 DVD ajánló 

Az Eagle Rock kiadó és a CD Pince jóvoltából most lehetőségem nyílik arra, hogy a Doobie Brothers után egy újabb mifelénk kevéssé ismert és még kevésbé megbecsült amerikai csapatot fényezzek a gyanútlan olvasók előtt (lesznek vagy hatan). Ez nem az első alkalom; részletes betekintést nyújtott a banda történetébe a One With Everything DVD-jükről írt lelkes recenzióm, sőt, azóta jelentkeztek egy vadonat új stúdióalbummal is (The Mission 2017), ami kifejezetten - még modern mércével vizsgálva is - jól sikerült. A bulit Memphisben, a gyönyörű Orpheum Theaterben rögzítették 11 HD kamerával. A látvány teljesen rendben is van; sok reflektor és egy hatalmas kivetítő emeli a monstre esemény fényét...


 The Doobie Brothers - Live At The Greek, Music Play, Wolf Trap (2014)

Megjelent: 2018. április 21. szombat 12:05
Szerző: Dionysosrising
 DVD ajánló 

A Füves Cigi Fiúk (az elnevezés nyilván nem véletlen) nem tartoznak azon amerikai, otthon megasikereket learatott bandák közé, akiknek Európában is sikerült stabil rajongótábort kiépíteniük... Pedig megérdemelték volna... Ebben a tekintetben sok közös vonásuk van pl. a Journeyvel, a Night Rangerrel, vagy a Foreignerrel, jóllehet a muzsikájuk inkább a Chicago-val rokon, amennyiben több stílust vegyítő, komoly hangszeres kompetenciát igénylő, ugyanakkor könnyen emészthető ún. eklektikus pop-rock muzsikát játszanak a kezdetek óta (bár voltak egymástól jól elkülöníthető korszakaik)...


 Spock's Beard - Live DVD (2008, Dionysosrising)

Megjelent: 2018. március 14. szerda 18:05
Szerző: Dionysosrising
 DVD ajánló 

Az elmúlt néhány hét azzal telt, hogy próbáltam a DVD gyűjteményben regisztrált zavaró hiányokat pótolni. Ebbe a folyamatba illeszkedett szervesen a Spock's Beard 2008-as koncert DVD-jének kései, de hirtelen sürgőssé vált beszerzése. Férfiasan bevallom, annak idején annyira megviselt Neal Morse váratlan távozása - azóta lelkes híve lettem az osztódásnak, mindenki marha jól járt vele! -, és a Feel Euphoria (2003) - Octane (2005) páros annyira nem tűnt lehengerlő teljesítménynek, hogy azt gondoltam, a Live DVD-t nyugodtan kihagyhatom. Ezt az érzést akkoriban csak erősítette bennem, hogy a The X Tour Live varázsának személyes átélése, majd a róla készült DVD megvásárlása minden lehetséges hiányérzetet kiölt belőlem. Egy ideig...


 Neal Morse - Sola Scriptura and Beyond (2008, Dionysosrising)

Megjelent: 2018. március 11. vasárnap 18:05
Szerző: Dionysosrising
 DVD ajánló 

Azt se tudom, hogy kezdjem. Volna éppen mit mondani, de vajon van-e értelme? Ez a mi állandó dilemmánk: hogyan lehet zenéről prózában írni? Mit lehet abból az összetett zenei, képi és - nem utolsósorban - lelki élményből visszaadni, amit pl. Neal Morse DVD-jének megtekintése, meghallgatása jelent? Én egyébként sem idegenkedem a keresztény ihletésű rockzenéktől, vagy az ún. white metal-tól (lásd a Stryper, vagy Menahem cikkemet), ennek létjogosultságát rémisztő ostobaság lenne elvitatni, s ezt pont az olyan előadók miatt mondom, mint Neal Morse. Őszintesége, elkötelezettsége, ugyanakkor zenei zsenialitása teljességgel megkérdőjelezhetetlen. Ez az ember nem egyszerűen sok hangszeren játszó zenész, vagy jó zeneszerző; Neal Morse tömény zene, ami állandóan és folyamatosan szivárog, sőt ömlik belőle...Sorstársunk
Dionysosrising Blog


 Roger Waters - In The Flesh - Live DVD (2002, Dionysosrising)

Megjelent: 2018. február 24. szombat 12:05
Szerző: Dionysosrising
 DVD ajánló 

Kezdjük rögtön azzal, hogy világraszóló nagy Pink Floyd rajongó vagyok. Amikor tizenegy-két évesen bátyámmal kölcsönkértük egy osztálytársa jó ízléssel összeválogatott bakelit gyűjteményéből a Wish You Were Here-t, az szerelem volt első hallásra! Nincs rá jobb kifejezés, az mágia volt, varázslat, bűvölet, kapu egy másik dimenzióra... De az sem volt gyönge, amikor úgy csajoztam, hogy érdeklődésem szépséges alanyát meghívtam hozzánk, hogy nézzük meg együtt az A Fal című filmet (hát, nem egy romantikus komédia). Nem tudom, mit gondolhatott rólam; null-nullnál bedobni egy ilyen unortodox udvarlási technikát, merőben szokatlan programot... Majd megkérdezem tőle, ma is jóban vagyunk...


 Robert Plant And The Sensational Space Shifters - Festival Of Disruption (2016)

Megjelent: 2018. február 22. csütörtök 12:05
Szerző: bcsaba
 DVD ajánló 

Ismét egy érdekes Plant koncertvideó látott napvilágot. Bár mesterünk jelenlegi formációjával 2012-óta turnézik, eddig hivatalos kiadvány nem jelent meg tőlük, noha egyébként számos profi felvétel készült koncertjeikről különböző fesztiválokon. Ráadásul az időzítés is furcsa, hiszen 2014 után tavaly megjelent a második lemezük, ahol kicsit változott a felállás és a zenei hangulat is, így a DVD nem éppen az aktuális helyzetet mutatja.

A felvétel 2016. október 08-án készült Los Angelesben, a kétnapos Festival of Disruption esemény keretében, amelynek fővédnöke a hollywoodi filmvilágból ismert David Lynch (Twin Peaks). Az esemény bevétele is az általa vezetett alapítványhoz folyt be, amelyből különféle jótékonysági ügyeket támogat. - Bollók Csaba írása.


 Circus Maximus - Havoc In Oslo CD+DVD (2017, Dionysosrising)

Megjelent: 2018. február 13. kedd 12:05
Szerző: Dionysosrising
 DVD ajánló 

Ez a CD+DVD kombó nagyon-nagyon későn jött, több szempontból. Egyrészt szó szerint később jelent meg, mint azt ígérték, mert a poszt-produkciós munkákkal irgalmatlanul sokáig szöszmöszöltek, másrészt - bár tudván-tudom, hogy az ilyesmihez nagyobb népszerűség és rettenetesen sok pénz kell - a koncert albumnak valamikor az Isolate (2007), de legkésőbb a Nine (2012) környékén kellett volna kijönnie, mert a Havoc (amit a buli elvileg promotál) óvatosan fogalmazva némileg megosztó, keményen fogalmazva bántóan halovány...


 David Gilmour - Live At Pompeii DVD (2017, Dionysosrising)

Megjelent: 2018. február 11. vasárnap 12:05
Szerző: Dionysosrising
 DVD ajánló 

Az előző bejegyzésben, a U2-val kapcsolatosan időutazásról beszéltem, nos, ez is az, csak másként. Gyerekkorom másik meghatározó zenei anyaga a Pink Floyd totálisan agyament és ma már legendás zenés dokufilmje, a Live At Pompeii (1972) volt, amit sokadjára másolt VHS szalagról néztünk fekete-fehér képcsöves TV-n. Anyám! A mai fiatalok ezt már el se tudják képzelni! (Szerencsére! - jegyzem meg.) Egyébként a bakancslistámon azóta szerepelt Pompeii és később Isten kegyelméből eljuthattam oda, az amfiteátrumban is sétáltam egy nagyot. Néha hallani is véltem az Echoes egyes taktusait: Deep beneath the rolling waves, in labyrinths of coral caves... Aúúú, libabőr volt, bár érdekes módon Herculaneum káprázatosabb élménynek bizonyult. U2 - Live At Red Rocks DVD (1984, 2008, Dionysosrising)

Megjelent: 2018. február 10. szombat 18:05
Szerző: Dionysosrising
 DVD ajánló 

Túrisas kolléga a Whitesnake The Purple Tour Live CD/DVD-jével kapcsolatban már említette a karácsony előtti Mediamarkt akciót; ez a beszámoló is ennek következtében jöhetett létre. Eszem ágában sincs reklámozni a céget (van pár nagyon inkorrekt üzleti fogásuk és az áraik sem kifejezetten barátiak), de ez a "promóció" hozzásegített egy olyan "időutazásos" élményhez, amiért még sokáig nagyon hálás leszek.

Egy kis előtörténet: még a pre-pubertás korom (már akkor sem problémamentes) éveit tapostam, amikor négy évvel idősebb bátyám odaadta egyik osztálytársának féltve őrzött arany Maxell kazettánkat (XL II 90), hogy vegyen föl rá valami jó muzsikát. Az egyik oldalra a Talk Talk It's My Life című klasszikusa került, a másikra a U2 Under A Blood Red Sky koncertlemeze. Mondanom sem kell, hogy a haver nagy rajongója volt a szigetország(ok) muzsikáinak, mi pedig szó szerint rongyosra hallgattuk a kazettát...


 Tyketto - Live From Milan (2017, Dionysosrising)

Megjelent: 2017. december 19. kedd 18:05
Szerző: Dionysosrising
 DVD ajánló 

Finoman fogalmazok, ha azt mondom, hogy a Tyketto, mint a '90-es évek elején, kicsit megkésve érkező, ún. "hajbandák" többsége, nem volt éppen a szívem csücske. Pontosabban fogalmazva az MTV-ből ismert egy-két slágeren kívül vajmi keveset - ha egyáltalán - tudtam róluk. Ez akkor változott meg, amikor a szebb napokat látott együttes a Frontiers szilaj támogatásával tavaly megjelentette a Reach névre hallgató albumot, ami legnagyobb meglepetésemre - olykor bősz ellenérzéseim mellett is - dalról-dalra, módszeresen és eltávolíthatatlanul beköltözött a hallójárataimba - különösen igaz ez a remekbe szabott címadó nótára...


 Black Sabbath - The End (2017, Dionysosrising)

Megjelent: 2017. december 01. péntek 18:05
Szerző: Dionysosrising
 DVD ajánló 

Egyetlen kérdés maradt, minden más körülmény és részlet ismert. Ha nem így van, az csak azért lehet, mert szörfözés közben valahogy idevetődtél és miután látod, hogy ez egy alapvetően rock-metal zenékre szakosodott oldal, már "lapozol" is tovább. Vagy esetleg mégis megeshet, hogy tudatosan olvasod ezeket a sorokat, mert alapvetően nem áll tőled távol ez a zenei világ, de valahogy ők kimaradtak? Nos, ez nem eshet meg, ezzel pedig a kérdést le is zártam, további szócséplésnek, magyarázkodásnak helye nincs, a verdikt jogerős...


 Black Sabbath - The End (Live in Birmingham) (2017)

Megjelent: 2017. november 27. hétfő 00:05
Szerző: pjuan
 DVD ajánló 

Itt a vége, fuss el véle... '13-ban volt 13 és Live... Gathered In Their Masses, utóbbi inkább turnéünneplőnek, '16-ban meg lett The End EP és 2016. június 01-én nálunk is jártak... A koncert olyan volt, amilyen, de mi megelégedtünk ennyivel is. Ozzy és Geezer 68, a rákkal is megküzdő Iommi pedig 69, mi többet várhattunk tőlük?

Aztán 2017. február 04-én ott ért véget a Fekete Szombat története, ahol '68-környékén elkezdődött, Birmingham-ben! Ezt a búcsúkoncertet adják most ki a metál műfaj nagymesterei ezzel a végső mestermunkájukkal, ami persze mindenféle verzióban megjelenik így, a nagy karácsony forgatag előtt, de ezt a végső nagy kaszálási célzatot szerintem senki sem róhatja a fejükre! Kiérdemelték!


 Dirkschneider - Live - Back To The Roots - Accepted! (2017, Dionysosrising)

Megjelent: 2017. november 06. hétfő 18:05
Szerző: Dionysosrising
 DVD ajánló 

Mivel évekkel ezelőtt többet és szórakoztatóbban is írtam, mostanában minden új recenzióm alkalmával bemenekülök ide a Dionysosrising archívumba, hogy magamtól idézzek valami frappánsat. Mivel Udo már sokszor volt terítéken, ráadásul koncertanyaggal, így ezúttal teljesen legitim is az újrafelhasznált mondat beillesztése, arról nem is beszélve, hogy a "leglényeget" érinti. Így szól: "Meg kell még jegyezzem, hogy az egykori Accept dobos Stefan Kaufmann, valamint a svájci Gianola - de csúnya, ő is - gitárjátékánál hallottam már szilajabbat, ráadásul előbbinél még a fazon sincs meg, úgy néz ki, mint egy tartalékos Bundeswehr katona, aki éppen felvesz egy talált gitárt. Finoman szólva sem nő össze a két test..."


 Slipknot - Day Of The Gusano - Live In Mexico (2017, Dionysosrising)

Megjelent: 2017. október 28. szombat 18:05
Szerző: Dionysosrising
 DVD ajánló 

Aktuálisabbak, naprakészebbek aligha lehetnénk, a DVD két napja van a polcokon, amelyekből egyet már le is vettem magamnak. Afféle "must" volt nekem ez a megjelenés, hiszen, ha audio-formátumban nem vagyok egy kimondott Slipknot-gyűjtő, a vizuális anyagaik - koncertjeik - viszont nagy kedvencek. A Disasterpiece a maga nyomasztó, zsigeri gonoszságával is egy nagy élmény, de tény, hogy ott azért nekem egy teljes koncert már kicsit sok a jóból, illetve a rosszból (az tényleg rombolja a lelkem, pedig). A (Sick)nesses százezres nézőszámmal megtámogatott Download Fesztiválos előadása viszont tökéletes, köszönhetően annak, hogy az All Hope Is Gone dalainak dallamosabb megközelítése inkább nekem szóltak...


 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Mánolovics Nándor Gúnár interjú - Radics Béla első gitárja (2019)
Aki olvasta Ómolnár Miklós Pengék és halak című kiváló könyvét Radics Béláról, az bizonyára emlékszik, hogy a könyv

Tovább...
Beszámoló: Guido & Maurizio de Angelis @ 2019. február 16. - Budapest Sportaréna
"Százszor láttam, de megnézem százegyedszer is..." - hányan is vannak (vagyunk) így Bud Spencer és

Tovább...
Beast In Black - From Hell With Love (2019, Dionysosrising)
Bár a Night Flight Orchestra kimaxolta a felfutóban lévő diszkó-metal hullámot, tevékenységükben a direkt szereteten kívül mindig is éreztem

Tovább...
Cikipédia 9. - 13. rész - Tabánia, Tabánia
A hivatalosan megrendezett 51-dik Tabán-i május 01. nagy koncert mellett lassan hagyománnyá válik a mi éves jelentésünk is az eseményről. Érdemes évről-évre kilátogatni,

Tovább...
Queensryche - The Verdict (2019)
A washingtoni Bellevue-ben, '81–ben induló Queensryche '88-ban elkészítette az egyik valaha volt legjobb progresszív metál albumot Operation: Mindcrime címmel, majd

Tovább...